Background main
Home Blog-ruimte Welke planten kunnen in de schaduw groeien?

Welke planten kunnen in de schaduw groeien?

3

planten die in de schaduw kunnen groeien: klimjasmijn
planten die in de schaduw kunnen groeien: klimjasmijn

Hebt u altijd al de schaduwrijke hoekjes van uw tuin willen benutten, maar weet u niet wat u moet planten?

Wel, er zijn genoeg planten die graag en goed gedijen in schaduwrijke gebieden, zoals winterjasmijn. Deze klimheester, bekend onder de naam Jasmine nudiflorum, heeft een heerlijke geur en zal uw tuin, pergola, balkon of terras van december tot april opfleuren met een gouden gloed.

Hoe winterjasmijn te planten

Onder de 200 soorten jasmijn onderscheidt de winterjasmijn zich door zijn winterhardheid. De plant is niet bang voor temperaturen onder nul in de winter tot -15°C en kan zich aanpassen aan alle grondsoorten, of ze nu arm, normaal of humusrijk zijn. Hij houdt echter niet van koude winden. Winterjasmijn kan het hele jaar door worden geplant in vorstvrije omstandigheden. Of u hem nu in een pot, een kuip of in de volle grond zet, hij zal het beter doen in halfschaduw dan in de volle zon. Winterjasmijn, die meestal in potten wordt verkocht, moet worden geweekt en onthoofd voordat hij in de volle grond wordt geplant. Zodra hij in het gat is geplaatst, water geven en mulchen aan de basis.

Hoe de plant te verzorgen

Als u besluit hem in een pot te houden, verpot hem dan in het voorjaar. Snoei de plant tegelijkertijd, en vervolgens in de herfst, 10 tot 25 cm terug om een groot bloeirijk volume te verkrijgen. Geef de plant in de koelere maanden één keer per week water, en in de warmere maanden twee tot drie keer per week. Winterjasmijn heeft van april tot juni en van september een regelmatige en royale hoeveelheid vloeibare meststof nodig. Een combinatie met de zomerbloeiende clematis.

Bescherm je groen met onze mulchdoeken

Je kunt ook mulchdoeken gebruiken voor je planten. Deze mulchdoeken beschermen je groen en voorkomen dat onkruid je tuin binnendringt.