Background main
Home Blog-ruimte Hoe grond op een talud vast te houden: onze oplossingen

Hoe grond op een talud vast te houden: onze oplossingen

3

mulchdoeken voor glooiende oevers
mulchdoeken voor glooiende oevers

Wilt u wat aan uw tuin doen? U wilt een helling aanleggen, maar zoekt een oplossing om de helling op zijn plaats te houden zonder dat hij na verloop van tijd afbrokkelt?

Er moeten enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen

Het volgende advies heeft betrekking op tuinen met een te beplanten helling: hopen aarde die u wilt ontwikkelen en omvormen tot een kleine bloeiende terp.


Als uw helling in de buurt van uw huis ligt, als de aarde op een woongedeelte dreigt terecht te komen, of als de grootte van de helling in kwestie tot een aardverschuiving zou kunnen leiden, kunt u het beste contact opnemen met een vakman, een graafmachine of een expert in tuinaanleg: hij of zij zal u advies kunnen geven op basis van de aard van uw grond, de funderingsvereisten of het regenwaterafvoersysteem.

Planten en vegetatie

Bepaalde soorten vegetatie kunnen worden gebruikt om een talud te stabiliseren: over het algemeen lage planten, met dichte en diepe wortels, die de grond die zij aangeboden krijgen snel koloniseren. Dit is het geval voor vaste planten en grassen die dankzij hun trekkende wortels de bodem vasthouden, of voor kleine heesters met zuigende wortels zoals de ruwe roos, de framboos of de bamboe.


Hoe stop je ze in de grond? Graaf verticaal, ongeacht de helling van uw helling, en plant dan de gekozen planten. Stabiliseer de wortelkluit en maak een soort bassin rond de plant om water vast te houden en geef voorzichtig water.


Aarzel niet om dichte begroeiing aan te planten, d.w.z. de planten dichter bij elkaar te zetten dan redelijk is.


Tenslotte moet er rekening mee worden gehouden dat sommige hellingen, als ze groot zijn, niet dezelfde kenmerken hebben tussen de bovenkant en de onderkant van de helling: dit hangt natuurlijk ook af van de blootstelling, maar over het algemeen is de bovenkant vaak droger en minder beschermd tegen de wind, terwijl de onderkant vochtiger en rijker aan mineralen is. Houd hiermee rekening bij de keuze van uw planten en de plaats die u ze op de helling zult geven.

Het beplantingsblad

Wanneer de planten jong zijn en nog niet echt goed in de grond zitten, kunt u ze een extra duwtje in de rug geven door een plantlaken op de helling te leggen. Deze plantzeilen, ook wel mulchdoeken genoemd, bedekken de grond en worden aangebracht nog voordat uw planten worden geplant.


Waar kun je dit soort materiaal vinden? Bij BACHES DIRECT vindt u twee soorten mulchdoek, met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor uw tuin.


Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je hulp nodig hebt! En goed tuinieren!