Background main
Home Blog-ruimte 3 goede praktijken voor een groener gazon

3 goede praktijken voor een groener gazon

6

Gazon vert
Gazon vert

Hoe kunt u uw gazon groener maken?

Dit is een vraag die velen van ons zich stellen. We brengen tijd door in de tuin. Om te eten, te praten, te werken, te rusten of om tijd door te brengen met familie en vrienden. Het is in ieder geval een plaats van ontmoeting, van uitwisseling, een plaats waar wij mensen ontvangen, en daarom willen wij dat het zo goed mogelijk wordt onderhouden. Dus hoe onderhoudt u uw gazon en zorgt u ervoor dat het mooi groen blijft?

Het gras maaien

Voorkomen is beter dan genezen! Hoewel het ideaal is om uw gazon te verzorgen wanneer het in slechte staat is, is het beter om te voorkomen dat het beschadigd raakt. Het is daarom het beste om regelmatig onderhoud uit te voeren. De beste oplossing is het gele gras te verwijderen door te maaien. Dit type onderhoud vergemakkelijkt de groei van het gras en versterkt het. Maar om dit te laten slagen, moet u uw gazon ten minste eenmaal per week maaien.


Voor degenen die verder willen gaan, is het ideaal om dit om de 5 dagen te doen, of zelfs 4 dagen, als je genoeg tijd hebt... Ja, natuurlijk, dit is niet voor iedereen!


Bovendien moet u weten dat het altijd beter is uw gazon te maaien tijdens de actieve groeiperiode. Ter informatie: deze periode loopt van februari tot november. Zorg er bij dit alles voor dat de maaimessen scherp zijn. Anders loopt u het risico een gelig gazon te krijgen. Denk er ook aan om in de zomer het gazon op een vrij grote hoogte te maaien. Laat tijdens het zomerseizoen een hoogte van ongeveer 6 cm vrij, zodat het gazon en de bodem beter bestand zijn tegen droogte.

Geef uw gazon goed water

Een van de belangrijkste voorwaarden voor een groen gazon is de manier waarop u het besproeit. Hoe natter het is, hoe groener het is. Vergeet daarom niet uw gazon water te geven zodra de omgevingstemperatuur boven de 20°C stijgt.


Wist je dat? Er zijn bepaalde regels om uw gazon goed te besproeien: voor 1m² gazon is 3 tot 4 liter water nodig. Dit zorgt ervoor dat de wortels goed worden bewaterd.


Bij mooi weer kunt u het beste 's nachts water geven, zodat het water niet te snel verdampt.


Geef uw gazon in het voorjaar een beetje water voordat u het besproeit. Deze watergifttechniek helpt om de wortels sterker te maken.

De juiste meststof kiezen

U weet waarschijnlijk wel dat kunstmest essentieel is voor een goede plantengroei. Maar niet zomaar een meststof: alleen natuurlijke of biologische meststoffen: geen chemicaliën meer die schadelijk zijn voor de bodem, fauna en flora van uw tuin!


Het gazon heeft ook meststoffen nodig om het groen en gezond te houden. Daarom is het belangrijk het juiste product te kiezen om ervoor te zorgen dat uw gazon eruitziet zoals u dat wilt, door zelf compost te maken of door een tuincentrum te bezoeken om te informeren naar het aanbevolen assortiment natuurlijke producten.


Wij raden u aan vooraf te werken, d.w.z. uw grond te beschermen en te voeden alvorens het gazon te planten. Een gezonde bodem zorgt altijd voor een mooi gazon!